Προκαλούν ποιοτικές, ποσοτικές και οικονομικές ζημιές.
– Υπάρχουν τα πρωτεύοντα είδη ικανά να προσβάλλουν ακέραιο προϊόν.
- Sitophilus app
- Rhyzopertha Dominica
- Sitotroga cerealella
- Bruchidae
-Δευτερεύοντα ήδη προσβάλλουν προϊόν ήδη προσβεβλημένο η μηχανικά σπασμένο πχ άλευρα
- Tribolium spp
- Oryzaephilus spp
- Cryptolestes spp
- Pyralidae
-Μυκητοφάγα είδη. Τρέφονται από μύκητες, δείκτης κακής υγιεινής σε χώρο και προϊόν.
- Mycetophagidae
- Cryptophagidae
-Αποσυνθέτες. Τρέφονται από αποσυντιθεμένες ύλες ζωικής ή φυτικής προέλευσης.
- Μυκητοφαγα
- Dermestidae.
Η κατάσταση του αποθηκευτικού χώρου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της προσβολής. Πρέπει να τηρούνται ευνοϊκές συνθήκες αποθήκευσης υγρασίας θερμοκρασίας αερισμού και ασφαλώς πολύ καλός καθαρισμός. Η χρήση παγίδων είναι απαραίτητη. Η καταπολέμηση είναι φυσική, βιολογική ή χημική.